Artiesten en bands boeken inhuren bij artiestenbureau D.E.A. Produkties


Waarom vieren we carnaval?

Waarom vieren we carnaval?

Jaarlijks is het op diverse plekken in Nederland groot feest, want dan wordt er carnaval gevierd. Een heel weekend lang host een groot deel van Nederland op de nieuwste carnaval hits, gaan er ontelbare liters drank doorheen en zie je de meest mooiste carnavalsoutfits. De weken erna zijn de strippen paracetamol niet aan te slepen. Maar waarom vieren we eigenlijk carnaval? Hoe is deze traditie ontstaan in Nederland en wat is de geschiedenis? Allemaal reuze interessant om te weten en dat lees je in deze blog.

De geschiedenis van het carnaval

Carnaval vindt zijn oorsprong vanuit de Katholieke kerk. Het feest ging toen vooraf een periode van vasten. Vasten is een periode waarin gelovigen niet eten of drinken, of bepaalde dingen niet mogen doen. Een periode van lijden, met als doel meer toenadering tot God, bezinning en dankbaarheid. Vroeger was het dus traditie om deze vastenperiode in te luiden met een groot feest.

Christenen van de Katholieke kerk mochten in die tijd tijdens de vastenperiode 40 dagen geen vlees eten. Mogelijk is daar ook de naam ‘carnaval’ door ontstaan want Carne Vale is Latijns voor ‘vaarwel aan het vlees. Latijns was in die tijd de hoofdtaal. Het Katholieke carnavalsfeest is begonnen in Italië. Carnaval werd toen gevierd met een optocht en een gemaskerd bal.

Men dofte zich helemaal uit met de mooiste kostuums en er was voor die tijd een prachtige optocht gaande. Vanuit Italië is het toen langzaamaan gaan verspreiden door heel Europa en dus ook in Nederland.

Doordat het Katholieke geloof in Nederland terrein heeft verloren door de jaren heen, beperken de plaatsen zich waar nog carnaval gevierd wordt voornamelijk tot Limburg, Brabant en soms streken in de achterhoek. Dit omdat het Katholieke geloof in Brabant en Limburg het grootst is.

Carnaval in Nederland

Zoals hierboven al beschreven zijn Limburg en Brabant de grootste carnavalsprovincies van het land. Het carnavalsfeest vindt altijd zeven weken voor 1e Paasdag plaats en duurt van zondag tot dinsdag. Maar de werkelijke voorbereidingen van het carnaval beginnen al op 11 november. Dit wordt ook wel gekkendag genoemd. Op 11 november om 11:11 wordt in elke carnavalsplaats met een ceremonie het carnaval seizoen ingeluid.
Er is specifiek voor de 11e november om 11:11 gekozen omdat al sinds mensenheugenis het getal 11 staat voor dwaasheid. Daarnaast is 11 november precies 40 dagen voor de kortste dag van het jaar, op 21 december. 40 dagen staat dus ook weer symbool voor het 40 dagen vasten.

Andere plaatsnamen

Tijdens carnaval is het gebruikelijk om plaatsnamen te veranderen. Dit is uiteraard een tijdelijke verandering en alleen tijdens het carnaval. Zo heet Den Bosch tijdens het carnaval Oeteldonk, Eindhoven heet Lampegat en Tilburg heet Kruikenstad. Dit is ontstaan uit folklore. Niet alle namen zijn duidelijk te herleiden. Eindhoven met Lampegat uiteraard wel, gezien de Philips fabriek.

Carnavalsvereniging

Noem het toeval of niet maar het getal 11 komt weer terug. Want in Nederland kennen wij op de kop af 1100 carnavalsverenigingen. De oudste carnavalsvereniging is Jocus uit Venlo. Een carnavalsvereniging verzorgt en organiseert tijdens de carnavalsperiode activiteiten.
Bij een carnavalsvereniging heb je ook altijd een Prins. Deze Prins blijft een groot geheim tot de bekendmaking van de nieuwe Prins carnaval. In sommige plaatsen draagt de burgmeester symbolisch een sleutel over aan de nieuwe Prins carnaval. Vroeger was het zo dat de arme burgers de macht tijdelijk kregen tijdens carnaval. Dit symboliseert dus de ontvangst van de sleutel.
Een Prins carnaval wordt bijgestaan door de raad van 11. En heeft nog meer mensen om zich heen zoals aan prinses, een nar, een minister en soms ook adjudanten. In principe wordt er ieder jaar een nieuwe Prins gekozen maar het komt ook wel voor dat de Prins juist meerdere edities aanblijft.
De Prins carnaval is duidelijk te herkennen aan zijn kledingstijl. Zo draagt hij altijd een staf en heeft hij opvallende kleren waarin je hem duidelijk herkend als prins.

Bourgondisch en Rijnlands carnaval

Om het nog even ingewikkelder te maken zijn er dus ook nog verschillen tussen carnaval in Limburg en carnaval in Brabant. Al zijn de verschillen in deze tijd niet meer zo groot te noemen, toch is het leuk om te weten dat het carnaval in Brabant en Limburg dus van elkaar verschilt.

In Limburg viert men het Rijnlands carnaval. Dit is in de vroege oorsprong ontstaan vanuit een protest richting de regerende Pruisen. Dit was een vroegere staat die grote macht had in Europa. In 1947 is Pruisen opgeheven. Duitsland en delen van Polen bevinden zich op het oude grondgebied van de Pruisen.

Het Rijnlands carnaval is meer op het straatleven georiënteerd, in tegenstelling tot het Bourgondisch carnaval vind je de dweilorkesten niet op de kroeg maar op straat.

Het Bourgondisch carnaval is meer ontstaan uit gezelligheid en lekker eten. Het woord Bourgondisch verklaart dit natuurlijk al.

Muziek en feest

Zonder muziek is carnaval natuurlijk geen feest. Weken voordat het carnaval los barst knallen de nieuwste carnaval hits al uit de speakers. Artiesten brengen massaal nieuwe plaatjes uit, en dit is echt een grote sfeermaker in het carnaval. Menig artiest heeft daardoor ook naam opgebouwd in de muziekwereld. Denk dan bijvoorbeeld aan de Snollebollekes en de Alpenzusjes. 

Het is ook heel belangrijk om een leuke artiest te boeken voor een carnavalsfeest. Dit maakt gewoon het feest compleet en hier wordt dan vaak ook echt niet op bezuinigd. En hoe leuk is het als een artiest de nieuwste carnavalskraker live zingt op het feest?

Benodigdheden

Gaandeweg is er een lijst ontstaan met benodigdheden die gehaald moeten worden om je feest tot een succes te maken. Dit kan gaan om de drank en hapjes, de aankleding, de kostuums die je zelf wil gaan dragen enveloppen en postzegels voor het versturen van de uitnodiging en ga zo maar door. Wanneer je dingen in his hebt gehaald en hebt afgerond kan je die afstrepen, op die manier kan je niets vergeten en kan je goed voorbereid aan het feest beginnen.

Carnaval heeft de toekomst

Het carnaval heeft nog steeds de toekomst, ook al is het een traditie uit vroegere tijden, populair blijft het carnaval altijd. Sterker nog, de laatste jaren begint het carnaval ook weer naar andere steden uit te breiden buiten Limburg en Brabant om. Het is een leuk feest voor iedereen, en of je nou een kroegtijger bent of van een leuke optocht houdt, carnaval is voor iedereen leuk.
De gezellige sfeer, de vrolijke muziek, heerlijk eten en de mooiste kostuums. Het is een lust voor het oog om naar te kijken, een traditie die nooit verloren mag gaan.

Vragen over het boeken van artiesten?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je vragen hebt over een van onze artiesten of ergens anders over. Voor hulp raden we je aan contact op te nemen met onze klantenservice.

Scroll naar boven
Stuur ons een appje!
1
We zijn ook via Whatsapp te bereiken!
Kan ik je ergens mee helpen?